Melk is NIET goed voor elk.

Melk is niet goed voor elk,tenzij je een kalf bent

“Melk is goed voor elk” was de slogan die we jaar in, jaar uit hebben aangehoord.
Behalve dat wij allemaal uniek zijn en het nog maar te zien is of iets voor iedereen goed is,
zijn er inmiddels ook heel wat aanwijzingen die maken dat de uitspraak
“Melk is goed voor elk” kritisch herzien zou moeten worden.
Even verduidelijken :

Meerdere onderzoeken
laten zien dat kinderen met ASD, het autistic spectrum disorder, of kortweg: autistische kinderen, het goed doen op een melk- en tarwevrij dieet.
Professor Walter Willett, een inmiddels zeer bekende voedingsepidemioloog uit Amerika, heeft de inname van melk uitgezet tegen het aantal gevallen van botontkalking. Er bleek iets heel geks, namelijk dat in de landen met de hoogste melkconsumptie de hoogste aantallen gevallen van botontkalking voorkwamen! Durft u dit te geloven?

"Met melk meer MS". Onderzoekers hebben vastgesteld dat de incidentie van MS (multiple sclerose) op mondiaal niveau is gerelateerd aan de melkconsumptie.
Een mogelijke verklaring hiervoor ligt in het feit dat er eiwitten op het belangrijkste melkeiwit caseïne geïdentificeerd zijn die een immuunreactie kunnen uitlokken.
Helaas lijken sommige van deze eiwitten erg op eiwitten die ook in onze zenuwcellen voorkomen. Aangezien MS een ziekte is, waarbij de zenuwcellen door het eigen immuunsysteem worden aangevallen, is deze relatie erg begrijpelijk.

Er wordt gezegd dat wij melk keihard nodig hebben om in onze calciumvoorziening te voorzien. Er zijn echter een aantal feiten over melk en calcium die deze veronderstelde behoefte betwijfelbaar maken:

In Afrika is de inname aan melk zeer laag, via melk krijgen deze mensen maar 200 mg calcium per dag binnen. Toch kennen deze mensen geen noemenswaardige gevallen van botontkalking

Melk mag dan misschien heel kalkachtig zijn en dus basisch lijken, geraffineerde melk, die veel wordt gedronken, is in het lichaam zuurmakend.
Uw bloed mag echter geen lagere zuurwaarde hebben dan 7.35 en wil deze zuurte dus tegengaan.
Hoe doet ons lichaam dit? Door onze grootste basevoorraad in het lichaam aan te spreken: de calciumreserves uit de botten.
Dit is een van de modellen die verklaren waarom je lichaam juist calcium verliest met geraffineerde melkproducten i.p.v. dat er calcium wordt opgenomen.
Dit is o.a. de mening van onderzoeker Loren Cordain.

De halfvolle en volle melk die we in de supermarkt vinden lijkt in de verste verten niet op rauwe, verse melk die direct bij de koe vandaan komt.
In de fabriek wordt de melk onder andere gepasteuriseerd en gehomogeniseerd.
Bij de pasteurisatie bereikt de melk minimaal een temperatuur van 70 graden. Bij deze temperatuur verliezen de melkeiwitten hun natuurlijke structuur en gaan van vorm veranderen.
Er zijn onderzoekers die al hebben opgeworpen dat dit proces ervoor zorgt dat het calcium nauwelijks meer beschikbaar wordt.
U drinkt het dus wel op, maar u neemt het niet op. Bovendien moet u weten dat eiwitten hun functie vaak ontlenen aan hun structuur.
In dit opzicht is het misschien wel helemaal geen wonder dat wij met onze melkbewerking producten creëren waar ons immuunsysteem “in trapt”.

Persoonlijk drink ik geen melk. Of ik u dat ook ga adviseren: nee.
Ik laat de feiten voor zich spreken en laat de keuze aan uw eigen gezonde verstand over. Wel zijn er een aantal alternatieven: rauwe melk, direct bij de boer vandaan.
Deze melk is onbehandeld, de voedingswaarde hiervan is dus nog optimaal.

Geitenmelk : deze bevat een ander soort caseïne (het belangrijkste melkeiwit) dan koemelk. In veel gevallen verbeteren allergische reacties op koemelk bij de vervanging met geitenmelk.
Ook hier geldt: bij de boer vandaan (of van uw eigen geiten wellicht?) is de betere optie, hoewel het misschien niet voor iedereen even haalbaaren/of praktisch is.

Als het puur om de calciuminname gaat en niet om het smaakgenot: voldoende groenten, (geiten)kaas.
Er zijn heerlijke geitenkazen te vinden in de winkels.

Vianesse Kauwdrops en Professional Body Shape Naturel Vanille Choco --- Actief Vianesse Partner & Verdeler met Abonnement